30 januari 2012

Gustaviaanse stijl

Een van mijn favoriete stijlen in het interieur is de Gustaviaanse stijl. Wat vinden jullie hiervan?

Even een snelle geschiedenis les, deze stijl werd vernoemd naar koning Gustav III, die regeerde Zweden 1771-1792. Hij gaf zijn meubelmakers de opdracht meubels te maken naar Frans en Italiaans voorbeeld en die gaven daar hun eigen Zweedse draai aan. Ze versoberden de barokke en rococo-elementen en schilderden ze in lichte tinten. En zo werd de 'Gustaviaanse stijl' in het leven geroepen. en deze trend duurde ongeveer 30 tot 40 jaar na zijn dood.


Vanwege de extreme lichtdynamiek ( donkere maanden ) in het hoge noorden, vraagt het interieur om een specifieke omgang waarin licht de belangrijkste rol speelt. Lichte kamers zonder tapijten op de vloeren en kale ramen. Het klinkt misschien somber en koud, maar kamers die zijn geïnspireerd door de Gustaviaanse periode en de Zweedse levensstijl zijn één van de warmste en meest uitnodigende woonstijlen die ik heb gezien.
De kleuren van deze periode zijn crèmes, wit, blauw en grijs.
Door gebruik te maken van pastelkleuren, lichte houtsoorten, spiegels, kandelaren en authentieke meubelstukken, vullen zij de vertrekken met een warmte en licht. Deze klassieke Zweedse look wordt ook gekenmerkt door de hand beschilderde meubels, grote, gewelfde klokken, en neoklassieke vormen.Het houten bankje zou ik graag in mijn hal neerzetten en het kleine krukje zou heel mooi staan in mijn slaapkamer. Maar ook de muren, het lichte en verweerde spreekt mij aan. (zoals op eerste interieur te zien is. Hebben jullie een favoriete foto?

Meer afbeeldingen over deze Gustaviaanse stijl kun je vinden bij mijn pinterest board "interior ideas"

Images from: Marie claire maison, Laylagrayce, thepapermulberry,
Countryliving, Heerenvandedam

2 opmerkingen:

  1. Ik vind het fantastisch mooi!

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Ik ook, Leuk om te horen! Dankjewel voor je reactie

      Verwijderen